Saturday, September 14, 2013

Αποστολή στην Βηρυτό


Σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, επέστρεψα από το Λίβανο ολοκληρώνοντας το πενθήμερο ταξείδι μου.
Στόχος του ταξειδιού ήταν να έρθω σε επαφή με αξιωματούχους της Χεζμπολλάχ και της Συρίας. Να τους κάνω διπλωματικές προτάσεις, να τους θέσω ερωτήματα, να αποκτήσουμε διασυνδέσεις, και να τους γνωστοποιήσω το Ευρωπαϊκό Μέτωπο Αλληλεγγύης για την Συρία.
Τα προβλήματα ήταν αρκετά. Από την στιγμή που η πρεσβεία της Συρίας στην Αθήνα είναι κλειστή, από το διαδίκτυο και τα τηλέφωνα δεν είναι δυνατόν να κτισθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με το Λίβανο και την Συρία.
Πριν παραθέσω τις εμπειρίες μου, θέλω να διευκρινίσω ότι τα αντικαθεστωτικά πολιτικά κινήματα στην Ελλάδα δεν έχουν καμμία δικαιολογία για το ότι δεν πραγματοποιούν ανάλογα ταξείδια. Όσοι είμαστε αντικαθεστωτικοί, επιβάλλεται να κτίζουμε διεθνείς επαφές.
Γι’ αυτό τον σκοπό πρέπει να εκπαιδεύσουμε στελέχη που να λειτουργούν ως σύνδεσμοι και να διαθέτουν στοιχειώδεις διπλωματικές ικανότητες, αλλά κυρίως να μπορούν να υπερπηδήσουν το οποιοδήποτε εμπόδιο συναντήσουν.
Οι διπλωματικές επαφές για ένα αντικαθεστωτικό κίνημα σήμερα ούτε είναι περίπατος αλλά ούτε εξαιρετικά δύσκολη αποστολή.
Θα πρότεινα στους νεαρούς Έλληνες ηγέτες να διαβάσουν το βιβλίο «The Great Game: On Secret Service in High Asia», του Peter Hopkirk. Υπάρχει δωρεάν στο διαδίκτυο: http://kickass.to/the-great-game-on-secret-service-in-high-asia-peter-hopkirk-t6961039.html
Εκεί οι αναγνώστες θα αποκτήσουν εμπειρίες από το «Μεγάλο Παιχνίδι» που έπαιζαν οι Βρετανοί με τους Ρώσσους τον 19ο αιώνα για τον έλεγχο του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Θα μάθουν για Βρετανούς και Ρώσσους τολμηρούς εξερευνητές, οι οποίοι λάμβαναν εντολές να αποκαταστήσουν διπλωματικές επαφές με τους ηγέτες των Χανάτων και των φυλών του Καυκάσου.
Εκεί, διαβαίνοντας τις άγριες στέπες εντελώς μόνοι, χωρίς καμμία εξωτερική βοήθεια, με μόνα όπλα την ευστροφία, την τόλμη, την διπλωματία, και μία πυξίδα, ξεπερνούσαν αμέτρητες δυσκολίες. Αρκετοί πέθαναν στην διάρκεια του «Μεγάλου Παιχνιδιού» διότι οι φύλαρχοι των Καυκάσιων φυλών δεν είχαν ηθικές αναστολές στο να εξοντώνουν όσους διπλωματικούς αντιπροσώπους θεωρούσαν επικίνδυνους.
Στην εποχή του διαδικτύου δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Έχουμε όμως το αντίθετο πρόβλημα: Έχουμε έλλειψη στελεχών που να αναλαμβάνουν σε τακτική βάση την οικοδόμηση διεθνών επαφών για λογαριασμό του Ελληνικού ΕθνικοΑπελευθερωτικού Κινήματος.
Ας ξεκινήσω την έκθεση πεπραγμένων.

Άγνωστος μεταξύ αγνώστων, χωρίς κάποιον σύνδεσμο στην Βηρυτό, και χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με κάποιο στέλεχος της Χεζμπολλάχ ή της Συριακής πρεσβείας, με μοναδικό εφόδιο ένα κινητό τηλέφωνο με GPS, αφίχθην στο αεροδρόμιο του Λιβάνου.
Γνωρίζοντας από το διαδίκτυο ότι στα νότια προάστια της Βηρυτού εδρεύει η Χεζμπολάχ, ξεκίνησα για εκεί. Λόγω της εμπολέμου καταστάσεως, τα γραφεία της οργανώσεως είναι διάσπαρτα μέσα σε πολυκατοικίες, χωρίς ταμπέλες απ’ έξω. Σε κάθε τετράγωνο υπάρχουν πολιτοφύλακες που σταματούν και ελέγχουν τους πάντες.
Όντας ξένος και άγνωστος, για να δεις κάποιον αξιωματούχο, πρέπει κάποιο άλλο μέλος της Χεζμπολλάχ να σε πάει στο γραφείο του.
Ρωτώντας συνεχώς άτομα στους δρόμους, μετά από αρκετή ώρα κατάφερα να βρω το γραφείο τύπου της Χεζμπολλάχ. Ήταν μέσα σε μία πολυκατοικία.
Με δέχθηκαν κάποια χαμηλόβαθμα στελέχη, και όπως τους ζήτησα, μου έκλεισαν συναντήσεις με ανώτερα στελέχη.
Το ζουμί της υποθέσεως είναι ότι θέλουν συνεργασία σε επίπεδο πολιτικό και επικοινωνιακό(προπαγάνδα), αλλά στο στρατιωτικό σκέλος ήταν κλειστοί.
Επειδή τους ήμουν άγνωστος και χωρίς συστάσεις, ίσως να μην ήθελαν να ανοιχτούν περισσότερο σε στρατιωτικά ζητήματα.  
Σε ό,τι αφορά την Χεζμπολλάχ, σημασία έχει ότι όποιος συμπολεμιστής θέλει να συνεχίσει το δικό μου έργο, έχουμε διευθύνσεις και τηλέφωνα ώστε να μην ξεκινήσει ο επόμενος Έλλην αντιπρόσωπος από το μηδέν.
Η πιό σημαντική συνάντηση που είχα στην Βηρυτό ήταν με τον πρέσβη της Συρίας κ. Ali Abdul Karim. Μιλήσαμε στο γραφείο του στην πρεσβεία για περίπου 45 λεπτά.
Του εξήγησα ότι εκπροσωπώ το Ευρωπαϊκό Μέτωπο Αλληλεγγύης για την Συρία, και του δήλωσα χωρίς περιστροφές ότι υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό της Συρίας εναντίον των ισλαμιστών τρομοκρατών και του δυτικού ιμπεριαλισμού.
Ο πρέσβης μου απάντησε ότι παρά το ότι ο Συριακός λαός θέλει την βοήθεια της Ελλάδος στον δύσκολο αγώνα που διεξάγει, οι Συριακές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι έτοιμες ακόμη να υποδεχθούν και να εντάξουν στις μονάδες τους ξένους μαχητές.
Του είπα ότι είναι ντροπή οι αντικαθεστωτικοί να στρατολογούν χιλιάδες ξένους τρομοκράτες απ’ όλο τον κόσμο, και εμείς να μην έχουμε ούτε ένα τάγμα στο πλευρό των Συριακών ενόπλων δυνάμεων. Μου απάντησε ότι θα μεταφέρει την πρότασή μου στους ανωτέρους του.
Του είπα επίσης ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός σε θέματα προπαγάνδας διότι σε αυτό το πεδίο υπάρχουν ελλείψεις από την κυβέρνηση Άσσαντ. Η απάντησή του ήταν ότι υπάρχουν αρκετές αγγλόφωνες ιστοσελίδες που παρουσιάζουν την αλήθεια για την Συρία. Του απάντησα ότι δεν αρκούν και ότι έχουν χάσει αρκετές προπαγανδιστικές μάχες. Φάνηκε να το καταλαβαίνει και υποσχέθηκε καλύτερο συντονισμό σε θέματα επικοινωνίας.
Του έθεσα το ζήτημα της ασφαλούς μεταβάσεως στην Δαμασκό. Μου είπε ότι αφού κάποιος πάρει βίζα από την Συριακή πρεσβεία, περνώντας από τα σύνορα Λιβάνου-Συρίας με ένα ταξί από το σημείο Masnaa, φθάνει εύκολα και με ασφάλεια στην Δαμασκό.  
Αυτό μου το επιβεβαίωσε και μία διπλωματική υπάλληλος της πρεσβείας όταν μιλήσαμε μόνοι μας στο γραφείο της για να ετοιμάσει την αίτηση για την βίζα μου.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν παίρνεις την βίζα αυθημερόν. Η Συριακή πρεσβεία στο Λίβανο είναι ανοικτά την Παρασκευή, αλλά κλειστή Σάββατο και Κυριακή. Συνήθως θα πάρει 5-6 μέρες τουλάχιστον για την βίζα. Αλλά το θετικό είναι ότι μπορούμε να στείλουμε με ηλεκτρονική μορφή αίτηση για βίζα στην Συριακή πρεσβεία στο Λίβανο.
Επομένως ο καλύτερος τρόπος για έναν Έλληνα που θέλει να μεταβεί στην Δαμασκό μέσω Λιβάνου είναι να συμπληρώσει μία αίτηση στην Ελλάδα και να την στείλει με ηλεκτρονική μορφή στο email της πρεσβείας ώστε να μην χρειαστεί να περιμένει μία εβδομάδα στο Λίβανο, πληρώνοντας έξοδα διαμονής.
Η διπλωματική υπάλληλος μου έδωσε αντίγραφο της αιτήσεως για βίζα. Θα το σκανάρω και θα το ανεβάσω στο διαδίκτυο. Όποιος Έλλην θέλει να ταξιδέψει στην Δαμασκό, θα το εκτυπώνει, θα το συμπληρώνει, θα το σκανάρει, μαζί με μία φωτοτυπία του διαβατηρίου του και δυο φωτογραφίες, και θα το στέλνει με email στην Συριακή πρεσβεία στο Λίβανο, αναμένοντας την απάντηση. Αν πάρει την βίζα, το κόστος της βίζας για τους Έλληνες είναι 20 δολλάρια.
Τα στοιχεία της Πρεσβείας για την βίζα μαζί με την αίτηση, ονόματα, τηλέφωνα, email, διευθύνσεις, θα δημοσιευθούν στο τέλος του άρθρου.
Κατά την διάρκεια της συνομιλίας μου με τον Σύριο πρέσβη διεπίστωσα ότι στηρίζονται πολύ(υπερβολικά θα έλεγα), στην υποστήριξη της Ρωσσίας, ακόμη και στο ζήτημα της στρατιωτικής εμπλοκής.
Χωρίς να υποτιμώ την ρωσσική βοήθεια, με διπλωματικό τρόπο προσπάθησα να πείσω τον κ. Ali Abdul Karim ότι αφ’ ενός η Ρωσσία δεν θα εμπλακεί σε πόλεμο για χάρη της Συρίας, αφ’ ετέρου υπάρχουν ετοιμοπόλεμοι Ευρωπαίοι μαχητές που θέλουν να εμπλακούν άμεσα στον πόλεμο στο πλευρό της Συρίας. Θα ήταν σοφό η κυβέρνηση της Συρίας να κοιτάζει και προς την Ευρώπη για βοήθεια.
Ο πρέσβης επανέλαβε 2-3 φορές ότι η κυβέρνησή του θεωρεί ότι αν αναχαιτίσει την ροή των ισλαμιστών τρομοκρατών που εισβάλλουν στην Συρία, θα κερδίσει τον πόλεμο!
Χωρίς να επιτρέψω να ζωγραφιστεί στο πρόσωπό μου η έκπληξή μου από μία τέτοια, μάλλον αφελή δήλωση, προσπάθησα να τον πείσω ότι ο πόλεμος εις βάρος της Συρίας είναι διεθνής. Εμπλέκονται πολλοί παράγοντες και πολλά συμφέροντα. Και άρα δεν πρόκειται να σταματήσει, αν μειωθεί η εισροή των ισλαμιστών τρομοκρατών. Πρόκειται για μία νεο-αποικιακή πολιτική του δυτικού ιμπεριαλισμού. Και όσο η Συρία αντιμετωπίζει το ζήτημα του πολέμου ως αποκλειστικώς δική της, εθνική υπόθεση, οι σύμμαχοι που θα πολεμούν εναντίον της θα είναι περισσότεροι απ’ όσους πολεμούν υπέρ της.
Ο πρέσβης μου απάντησε ότι η Ινδία και η Κίνα είναι στο πλευρό της Συρίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με παρασκηνιακές ενέργειες βοηθούν την Συρία.
Δεν ήθελα να επιμείνω άλλο διότι θεώρησα ότι ίσως να ήταν και ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας το να μου τονίζει συνεχώς ότι τα πάνε καλά στο ζήτημα του πολέμου, και στο τέλος θα τα καταφέρουν. Του εξέφρασα τις αμφιβολίες μου λέγοντας ότι στο πολεμικό μέτωπο Τουρκία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Γαλλία, ΗΠΑ, είναι έτοιμες να βομβαρδίσουν την Συρία, ενώ από την άλλη μεριά ως αντίβαρο υπάρχει μόνον το Ιράν και η Χεζμπολλάχ. Αλλά δεν συνέχισα διότι δεν ήθελα να πληγώσω το αίσθημα της υπερηφάνειας του.
Του τόνισα όμως ότι σε περίπτωση βομβαρδισμού της Συρίας από την Τουρκία, αυτό θα αποτελεί για μας τους Έλληνες casus belli ενάντια στην Τουρκία. Γι’ αυτό θέλουμε να συστρατευθούμε ενάντια στον νεο-οθωμανισμό.  
Η συνάντηση με τον κ. Ali Abdul Karim κατέληξε ζητώντας του να με φέρει σε επαφή με αξιωματούχους της Συριακής κυβερνήσεως. Του ζήτησα οι συναντήσεις να γίνουν με τηλεοπτική κάλυψη από τα μμε, όπου θα κάνουμε δημόσιες δηλώσεις στον Τύπο της Συρίας για να καταστήσουμε γνωστές τις προθέσεις μας.
Απάντησε ότι θα με βοηθήσει όσο μπορεί στο αίτημά μου(το οποίο περιλαμβάνει και συνάντηση με τον πρόεδρο Άσσαντ), αλλά δεν εξαρτάται απ’ αυτόν το τελικό αποτέλεσμα.
Στην Βηρυτό προσπάθησα να έρθω σε επαφή με βουλευτές της Χεζμπολλάχ καθότι συμμετέχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου, αλλά δεν κατέστη εφικτό.
Οι ημέρες που είχα στην διάθεσή μου ήταν λίγες, και όταν είσαι άγνωστος, ξένος, και χωρίς συστάσεις, δεν είναι εύκολο να βλέπεις αυτούς που θέλεις, την ώρα που θέλεις.
Τονίζω ότι οι αξιωματούχοι της Χεζμπολλάχ ούτε ήταν δυσπρόσιτοι, ούτε κρυβόντουσαν. Αλλά υπάρχει ένας άγραφος κανόνας στην περιοχή τους: αν δεν σε συστήσει κάποιος δικός τους, είναι δύσκολο να σε δεχτούν.
Αυτό σημαίνει είτε ότι έπρεπε να παραμείνω στην Βηρυτό για περίπου 1 μήνα, ώστε να έχω αρκετό χρόνο στην διάθεσή μου, είτε να ακολουθήσει μία άλλη Ελληνική αντιπροσωπεία τα δικά μου βήματα, και να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησα εγώ.
Μόνον αν στέλνουμε αντιπροσώπους που θα έχουν τακτική επαφή με τους αξιωματούχους είτε της Συρίας, είτε της Χεζμπολλάχ, θα μπορούμε να μιλάμε για διασυνδέσεις ουσίας.
Εις ότι αφορά τώρα κάποια πρακτικά αλλά ουσιώδη ζητήματα του ταξειδιού.
Οι Λιβανέζοι είναι πολύ φιλικοί άνθρωποι, και αρκετά εξυπηρετικοί προς τους ξένους περιηγητές.  
Μία από τις χαρακτηριστικές εμπειρίες μου ήταν η εξής: Περπατώ βράδυ στην συνοικία Haret Hreik, περιοχή ελεγχόμενη από την Χεζμπολάχ, ψάχνοντας ένα συγκεκριμένο ίντερνετ καφέ. Ρωτάω έναν πολιτοφύλακα της Χεζμπολλάχ για την τοποθεσία της καφετέριας, και αρχίζει να με κοιτάζει στραβά. Ζητά έλεγχο διαβατηρίου. Του εξηγώ ποιός είμαι και τί θέλω, αλλά αντί να ηρεμήσει, άρχισε να μιλά στον ασύρματο. Ύστερα από λίγο μου παίρνει το διαβατήριο και το δίνει σε έναν άλλο πολιτοφύλακα που ήρθε με ένα μηχανάκι στο σημείο που ήμουν, για να το πάει για έλεγχο στο τμήμα ασφαλείας της Χεζμπολλάχ.
Επειδή δεν περίμενα τέτοια εξέλιξη, διαμαρτυρήθηκα λέγων ότι δεν έπρεπε να μου αποσπάσουν το διαβατήριο. Ο επικεφαλής των πολιτοφυλάκων, μου είπε ευγενικά ότι πρόκειται για συνήθη διαδικασία επειδή φοβούνται βομβιστικές επιθέσεις, και μου ζήτησε να καθίσω για λίγο σε διπλανό μαγαζί. Μάλιστα με ρώτησαν τί να με κεράσουν(!) όσο θα διαρκεί η εξέταση των στοιχείων μου.
Όταν μετά μισή ώρα ελέγχου επέστρεψε ο άλλος πολιτοφύλακας με το διαβατήριό μου, λέγων ότι όλα είναι εντάξει, ο επικεφαλής μού ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση, και έδωσε εντολή σε έναν άλλο πολιτοφύλακα να με πάει με την μηχανή του στο ίντερνετ καφέ που έψαχνα!
Παντού μπορείς να συνεννοηθείς στα αγγλικά, ακόμη και στις φτωχογειτονιές της Βηρυτού. Αν τους λές ότι είσαι Unan(από το Ίωνας-Ιωνία) οι περισσότεροι Λιβανέζοι σε αντιμετωπίζουν πολύ θετικά.
Στις 5 μέρες που κάθισα δεν διεπίστωσα εγκληματικότητα, παρά το ότι περπατούσα αργά το βράδυ σε φτωχογειτονιές, εντελώς μόνος(ας είναι καλά το GPS).
Οι πολιτοφύλακες ανησυχούν πάρα πολύ για βομβιστικές ενέργειες. Σταματούν τους πάντες και τα πάντα. Σχεδόν σε κάθε τετράγωνο στα νότια προάστια της Βηρυτού που ελέγχει η Χεζμπολλάχ υπάρχουν μπλόκα που καθιστούν την μετακίνηση με αυτοκίνητο πολύ δύσκολη.
Αυτή η δυσκολία δεν ισχύει για την υπόλοιπη Βηρυτό.
Η Βηρυτός είναι ακριβή πόλη. Το κόστος της κινητής τηλεφωνίας, των ξενοδοχείων, και των ταξί(βασικές υπηρεσίες που χρειάζεσαι για την παραμονή και μετακίνηση στην Βηρυτό), είναι αρκετά υψηλό.
Απολογισμός ταξειδιού:
Σε ό,τι αφορά την Συριακή πλευρά επετεύχθη ο στόχος που ήταν να δώ τον ανώτερο αξιωματούχο επί Λιβανέζικου εδάφους. Εφ’ όσον η βίζα δεν εκδίδεται αυθημερόν, θα πάω στο μέλλον στην Δαμασκό. Ίσως σε λίγες εβδομάδες.
Σε ό,τι αφορά την Χεζμπολλάχ, ο σκοπός δεν επετεύχθη διότι ενώ μίλησα με αρκετούς αξιωματούχους μεσαίου βεληνεκούς, δεν κατάφερα να συναντηθώ με κάποιον ανώτερο που λαμβάνει τις αποφάσεις.
Αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι ξεκίνησα από το μηδέν, χωρίς καμμία σύσταση από κάποιον στην Ελλάδα, χωρίς ούτε ένα τηλέφωνο στην Βηρυτό για να απευθυνθώ, οι επαφές που βρήκα μόνος μου κρίνονται θετικές, αλλά σε καμμία περίπτωση αρκετές για τον σκοπό μας.
Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες διπλωματικές αποστολές από τους Έλληνες αντικαθεστωτικούς.
Από την πλευρά μου, ευχαρίστως να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος συμπολεμιστής.
.........................................................
Τα στοιχεία της διπλωματικής υπαλλήλου για την κατάθεση βίζας στην πρεσβεία της Συρίας στο Λίβανο:
Mrs Ghid Zreik, third secretary of the Syrian Embassy.
Tel.: (05)-922581, (05)-922582, 83, 84.
Fax: (05)-922589
Embassy's building, Yarzeh area, Baabda
Ο διεθνής τηλεφωνικός κωδικός για το Λίβανο είναι 961. Αν τηλεφωνούμε από την Ελλάδα προσθέτουμε το 00 εμπρός από το 961.
........................................................
Media relations of Hezbollah
Tel-fax: 00961 1 274469
Tel-fax: 00961 1 274887
Tel-fax: 00961 1 278680
Beirut, Bir Al-abed, Main Street, Fawaz Bld
........................................................

Ιφικράτης Αμυράς
14-9-2013









































7 comments:

  1. Eύγε Ιφικράτη, σε ευχαριστούμε για την ενδιαφέρουσα ενημέρωση!

    ReplyDelete
  2. ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΘΑΡΡΑΛΕΑ Η ΠΡΑΞΗ ΣΟΥ.
    ΠΟΛΥ ''ΦΟΒΑΜΕ '' ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΝ 'Η ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕΣ.
    ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ...

    ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΝΑΥΠΛΙΟ

    asklipiades@gmail.com

    ReplyDelete
  3. Ιφικράτη διαβασα ολα τα αρθρα σου.Ευγε για την πραξη σου αυτη.Θελω να μου απαντησεις με λιγα λογια ΠΩΣ θα παρεις την εξουσια;ΠΩΣ θα γινεις ΚΡΑΤΟΣ;Με βιαιη επανασταση ή σε βαθος χρονου με ειρηνικο τροπο;

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://iphicratisamyras.blogspot.gr/2012/12/blog-post_14.html

      Προφανώς με επαναστατικό αγώνα. Είμαστε ήδη σε πόλεμο.

      Ιφικράτης

      Delete
  4. "Του εξήγησα ότι εκπροσωπώ το Ευρωπαϊκό Μέτωπο Αλληλεγγύης για την Συρία"
    Αυτο εξηγησε το μου λιγο περισσοτερο συναγωνιστη, σε παρακαλω.
    Με Αγωνιστικους Χαιρετισμους
    Πανικος Διομιδης

    ReplyDelete
  5. Ιφικράτη, ταξίδεψες μόνος ή είχες κάποια συνοδεία?

    ReplyDelete